Yabancılar Türkiye’de birçok iş kolunda çalışabilmektedirler fakat bunun için çalışma iznine ihtiyaçları vardır.

VIPTurkishPass olarak hem yabancı misafirlere hem de işveren firmalara danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

 

Belirli Süreli Çalışma İzni

Günümüzde iş sözleşmelerinin “Belirsiz Süreli” olmaları esastır. Ancak İş Kanunu işçi ve işverene belli şartlar ve kısıtlamalar doğrultusunda “belirli süreli” sözleşme yapma imkânı da tanımaktadır.

Belirli süreli sözleşmeler 4857 sayılı İş Kanunu Madde 11’de;

• Belirli süreli işlerde
• Belli bir işin tamamlanması
• Belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi belirli süreli iş sözleşmesidir”

VIPTurkishPass olarak, deneyimli uzmanlarımızla sizlere bu süreçlerde yardımcı olmak istiyoruz.

| Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Yenilenmesi |

Belirli süreli iş sözleşmesinin yenilenmesi durumunda bazı özellikli durumlar aranmaktadır.Süre bitiminde taraflardan herhangi birinin yenilemek istediğinin beyanı ile sözleşmenin yenilenmesi söz konusu olabilir. Belirli süreli sözleşmeler en fazla 1 kez yenilenebilir.

Sözleşme ilk kez yapılırken onu geçerli kılan şartlar ne ise yenilenirken de aynı şartların varlığına dikkat edilmelidir. Aksi durumda belirsiz süreli olarak dikkate alınır. Birden fazla yenilenme durumunda ise “esaslı neden” aranmaktadır. Esaslı nedene dayandırılarak üst üste yenilenen sözleşmeler belirli olma özelliğini korurlar.

Bu kural İş Kanunu md.11’de şu şekilde belirtilmiştir: “Belirli süreli iş sözleşmesi, esaslı bir neden olmadıkça, birden fazla üst üste (zincirleme) yapılamaz. Aksi halde iş sözleşmesi başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir.”

| Nerelerde Karşımıza Çıkmaktadır? |

Belirli süreli sözleşme yapılabilen durumlara örnek olarak firmaların kampanya dönemleri, mevsimlik işler, sergi-fuar-sportif faaliyetler, işten kısa süreli ayrılan personelin telafisi, sahne işleri, proje-ihale dâhilinde başlanan işler, öngörülmedik şekilde artan siparişler, fabrikaya bir makinenin montajı ve bu gibi durumlar gösterilebilir.

Ayrıca özel kanunlarda düzenlenmiş istisna durumlar da vardır. Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre özel eğitim kurumlarında çalışacak yönetici, öğretmen, usta öğretici gibi unvanlarla işe alınacak personellerin en az 1 yıllık sözleşme ile işe alınmaları gerekmektedir. Bu sözleşmeler her yıl en az bir yıl olarak yenilense bile zincirleme sayılamayacaktır.

VIPTurkishPass olarak hem Türkiye’de, hem de Bulgaristan ve Yunanistan’da birlikte sizlere sunduğumuz fırsatlar aşağıda ki gibidir.

| Belirli Süreli İş Sözleşmesinde İş Güvencesi |

İşe İade/İş Güvencesi: Belirli süreli sözleşmelerin en ayırt edici özelliği, işçiye işe iade hakkı tanımamasıdır. Bu sözleşmelerde işverenin işçiye sözleşme süresi boyunca iş güvencesi sağladığı düşünülerek iş güvencesi fesihten sonra söz konusu olmamaktadır.

Ancak unutulmamalıdır ki işçiye işe iade hakkı tanımamak amaçlı yapılmış olduğu ya da belirli süreli iş sözleşmesi şartlarını taşımadığı tespit edilen iş ilişkileri belirsiz olarak değerlendirilir. Bu durumda da işçinin işe iade hakkı vardır.

Süresiz Çalışma İzni

Türkiye’nin taraf olduğu ikili veya çok taraflı sözleşmelerde aksi belirtilmediği sürece, Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz ve yasal olarak ikamet eden ve en az 6 yıl yasal olarak çalışmış yabancılara süresiz çalışma izni verilebilir.

İç piyasadaki durum ve çalışma hayatındaki gelişmeler dikkate alınmadan, herhangi bir işletme, meslek ya da coğrafi alan sınırı olmadan yabancılara süresiz çalışma izni verilebilir.

VIPTurkishPass olarak, deneyimli uzmanlarımızla sizlere bu süreçlerde yardımcı olmak istiyoruz.

| Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Yenilenmesi |

Yabancının en az 8 yıl yasal ve kesintisiz olarak Türkiye’de ikamete etme şartı değerlendirilirken öğrenim süresi dikkate alınmaz. Buna karşın yabancının beraberinde Türkiye’ye gelen ve ülkede ikamet eden eş ve çocuklarının öğrenim süresi ikamet süresi olarak değerlendirilir.

Yabancının Türkiye’de en az 6 yıl yasal olarak çalışmış olduğunu kanıtlaması için ilgili kurumlardan belge sunması gerekir. Bu belge, süresiz çalışma izni başvuru yapılırken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulur.

Süresiz çalışma izni almış bir yabancı, iş yerinin ya da iş yeri adresinin değişmesi halinde bu durumu maksimum 15 gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bildirmelidir.

Bağımsız Çalışma İzni

Bağımsız çalışacak yabancılara Türkiye’de en az “beş yıl” kanuni ve kesintisiz ikamet etmiş olmaları, çalışmalarının, ekonomik kalkınma açısından katma değer yaratması ve istihdam üzerinde olumlu etki yapacak olması koşulu ile verilebilir.

Bağımsız çalışma izini verilmesi uygun bulunan yabancıya, bağımsız çalışabileceğine ilişkin “Bağımsız Çalışma İzni Müracaat Belgesi” verilir. Bağımsız çalışma izni belgesi, verildiği tarihten itibaren “üç ay” süreyle geçerlidir. Yabancıya, işyerini kurmasının ardından, ticaret sicil kaydını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ibraz etmesi halinde bağımsız çalışma izni verilebilir.

VIPTurkishPass olarak, deneyimli uzmanlarımızla sizlere bu süreçlerde yardımcı olmak istiyoruz.